Prima pagină > Uncategorized > în loc de iubire poți să-i șoptești numele

în loc de iubire poți să-i șoptești numele

Ea are ochii într-un fel anume, încît soarele să nu sufere de singurătate. Aerul îi învață gesturile și mișcările pe de rost, cu o precizie înspăimîntătoare, de parcă ar vrea să le transmită tuturor, femei și bărbați. Sunt neliniștit, poate și puțin gelos, însă mă bucur c-o întîlnesc oriunde, că e întotdeauna.

Îmi vorbește: sînt aici, în fiecare frunză care cade, la fel cum părul despletit se așază pe pernă și tace. Și e aici, de parcă ar fi găsit o metodă să păcălească spațiul și timpul, să fie continuarea ei în mine. Vorbește: te îmbrățișez la fiecare deschidere a buzelor, sunt și respirația și cuvîntul. Tăcerea începe numai cînd somnul se coboară în pupile iar ochii privesc filmul visului în mecanismul simplu al sîngelui.

Sunt ca o mașină de călătorit în timp. Nu știu cum funcționează, dar trec dintr-o secundă în alta și mă schimb insesizabil. Asta e prima lecție despre timp, prima lecție despre cum se adună tot în mine, ca un ghem, înainte să se rostogolească mai departe. Și în orice clipă sunt din ce în ce mai complet, la fel ca un alfabet și o limbă care are toate cuvintele.

Ea este limba pe care o vorbesc. Și tot ea este sistemul de referință față de care se raportează transformările. Ea nu se schimbă, este identică în orice moment, fie că e vorba de regnul vegetal sau cel animal. Rodește fără să consume dragoste, este regnul iubirii. Și nu are vîrstă și nu se schimbă, ca imaginea părinților din fotografia de nuntă. Și nu are trup, la fel ca fericirea. De fapt nici nu e nevoie să-i simt trupul, facem dragoste doar din priviri.

Timpul e la fel cum e universul. La început doar o aglomerare cît un vîrf de ac, în care se petrece totul, unde toți au aceiași vîrstă. Moartea nu există nici măcar ca posibilitate. Apoi universul o simte, la fel cum îți simți inima cînd începe să iubească. La fel și cosmosul, începe să iubească, se destinde, caută, caută marginile, o caută pe ea. Ea este aici cu mine și în clipa asta toate mecanismele și-au atins maximul de întindere.

Moartea e doar o posibilitate, la fel cum singurăteatea e ceva care prejmuiește locul unde se săvîrșește dragostea. La fel cum frunzele dizolvate în pămînt vor urca primavara din nou în copaci. În momentele astea eu urc prin ea și îi ating sînii plini de lumină. Îi sug sfîrcurile și lumina curge în mine și așa va fi cînd mă vor îngropa – la fel cum îngropi flacăra unei lumînări.

Îmi vorbește: nu te sfii, dragul meu, îmbrățișează fiecare om sau fiecare copac, sărută orice floare. Și moartea nu e decît o posibilitate, care transformă materia într-o nouă formă de dragoste. Poți să-ți închipui îndrăgostiți care nu se mai iubesc după moarte? Poți să vezi pămîntul altfel decît o îmbrățișare în care ne prindem toți?

Cînd iubești poți închide universul într-o nucă. Noi facem dragoste aici și aici și doar avem impresia că se termină. Timpul și dragostea sunt precum sînii unei mame care-și hrănește copilul. Nu te teme că se termină aici, dragul meu. Dragostea noastră continuă în ceilalți, mereu și mereu în alții, la fel ca în tine, cititorule.

Anunțuri
 1. Septembrie 13, 2010 la 11:17 pm

  „Și nu are trup, la fel ca fericirea. De fapt nici nu e nevoie să-i simt trupul, facem dragoste doar din priviri.”
  „Poți să-ți închipui îndrăgostiți care nu se mai iubesc după moarte?”
  „Dragostea noastră continuă în ceilalți, mereu și mereu în alții, la fel ca în tine, cititorule.”

  …imi place… si, la fel, mi-a placut si <>

  te citesc, dupa cum vezi 🙂

 2. Septembrie 13, 2010 la 11:18 pm

  multumesc mult, ma bucura constanta cu care imi scri si citesti. te astept cu drag in continuare!

 3. Noiembrie 14, 2011 la 3:37 pm

  Tecstul ăsta nu ar trebui să fie pe gratis! Poate în viitor o să-l pot cumpăra de undeva? 🙂

 1. Septembrie 13, 2010 la 11:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: