Prima pagină > arts&roll > Leonard Ancuţa şi Cosmin Perţa la Okian, Braşov

Leonard Ancuţa şi Cosmin Perţa la Okian, Braşov

Librăria OKIAN din Braşov găzduieşte joi, 17 februarie, începînd cu orele 17.00, un eveniment cu dublă lansare de carte. Gazda acestuia este cunoscutul poet, scriitor şi profesor Andrei Bodiu, iar protagonistele sunt două volume de proză, !NFERNUL, de Leonard Ancuţa şi DOUĂ POVESTIRI, de Cosmin Perţa, ambele apărute la Editura Tracus Arte în 2010.

„Înainte de a citi alte capitole din “!NFERNUL”, am parcurs secţiunea „!NTERZIS”. Scenele erau atât de abrupte, de transparente şi de neiertătoare, încât m-am întrebat ce editor va îndrăzni să publice, chiar şi astăzi, când totul este permis, o asemenea carte. Ulterior însă, după experienţa de lectură din „!NTERZIS”, celelalte pagini ale „!NFERNULUI” mi s-a părut că descriu mai degrabă Purgatoriul, decât locul din care blestemaţii îşi strigă negrele lor poveşti. Nu, viziunile nu sunt mai puţin sumbre, doar că, treptat, în fiinţa mea cititoare a survenit un fenomen de acomodare cu grozăvia lor.
„!NFERNUL” nu e pură ficţiune: el prelungeşte în imaginar întâmplări reale, cel mai adesea şocante şi abominabile, petrecute în locuri şi timpuri diferite. „O poezie neagră, o poezie dură, o poezie de granit” le leagă şi le survolează, oferindu-le consistenţă şi justificare literară.”, acestea sunt cuvintele poetului şi criticului Ioan Es Pop pe coperta 4 a romanului !NFERNUL, a doua carte sub semnătura Leonard Ancuţa.
Volumul lui Cosmin Perţa include povestirile „Viaţa închipuită a micului N. Ceausescu” şi „Peisaj cu clauni la asfinţit”.

În prima dintre acestea descoperim un univers straniu, populat cu un fost caporal în armata lui Stalin care se crede Lenin, o târfă pariziancă de lux, la a doua tinereţe, şi un pictor româno-evreu, ratat şi exilat, care se întâlnesc într-o garsonieră din Paris şi deapănă amintiri, legende, invenţii, despre un personaj comun din istoria lor, micul N. Ceauşescu.

Ceea ce pare a fi o întâlnire de bun augur, menită să liniştească apele tulburi ale memoriei şi să vindece rănile trecutului se transformă într-un carusel al smintelii. Istoria reală a dictatorului Nicolae Ceauşescu planează deasupra naraţiunii, relatând în paralel o poveste care până la final se va contopi cu cea „nebună” a personajelor.

În „Peisaj cu clauni la asfinţit”, patru personaje se întâlnesc, pe posturi de pacienţi şi doctor într-un spital de psihiatrie, în mijlocul unui scenariu fantasy. Toţi caută inima roşie a grifonului. Colegii lor de salon sunt Homer, Vergiliu, Dante, Shakespeare, Goethe, Moliere, Gogol, şi, mai retras, Lenin.

La un moment dat apare o pisică ce salvează situaţia. Ce se va întâmpla, totuşi, cu personajele când vor descoperi inima roşie a grifonului, şi ce se va întâmpla cu doctorul von Artz care fierbe de deznădejde? Asta doar Lenin, care dispare, o poate şti, sau dumneavoastră care cititi cartea.

Vă aşteptăm cu drag pe toţi cei care puteţi veni. Vom avea pixurile încărcate şi cîteva cuvinte bine alese pentru fiecare

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: