Prima pagină > arts&roll > ”Iubirea e amintirea unui viol”, de Leonard Ancuța, se lansează în Club A, pe 5 mai

”Iubirea e amintirea unui viol”, de Leonard Ancuța, se lansează în Club A, pe 5 mai

Photobucket

Herg Benet Publishers, Club A, librăria Elefant.ro şi revista Şapte Seri au plăcerea să vă invite la un eveniment în care dragostea face prăpăd în rîndul populaţiei: lansarea volumului de versuri „Iubirea e amintirea unui viol”, de Leonard Ancuţa.

Pentru o cît mai bună acuitate a percepţiei sentimentelor care nasc din iubire şi cu iubire trăiesc, cu acest prilej vor veni să îşi amintească despre iubire Traian T. Coşovei şi Claudiu Komartin, două nume care nu mai au nevoie de prezentare pentru împătimiţii de literatură şi în special de poezie. De asemenea, vor mai lua cuvîntul Alexandru Voicescu, directorul Herg Benet şi Virginia Costeschi, din partea Elefant.ro. Club A va fi gazda tuturor pentru două ore de dragoste şi literatură, pentru sete şi cultură, începînd cu ora 19.30, joi 5 mai a.c.

„Versul lui Leonard Ancuța este expresia unui sentiment exprimat cu mijloace când vehemente, când înstrăinate: dar, ca la orice poet autentic, vocea lui se propagă cu viteza intensităţii. Leonard Ancuţa e un diavol cu sentimente. Dar ce diavol, dar ce sentimente…”, spune despre acest volum poetul Traian T. Coşovei.

„Sub atanorul în care-şi prepară deliciile şi otrăvurile poetice, Leonard Ancuţa pompează combustibili cu asiduitate, riscând uneori să supraîncălzească agregatul, dar până la urmă poezia cam asta face dintotdeauna: se joacă cu focul. „Sunt plin de bucuria unei lumi care moare” mi se pare una dintre expresiile inspirate prin cheia căreia poate fi descuiată această carte de poezii de dragoste, dezgust, iluminare, descompunere şi moarte”, remarcă la acest volum poetul Ioan Es. Pop.

Programul artistic al serii va include un moment poetico-teatral cu actorul Iulian Gliţă iar la final va fi un concert live susţinut de Comandorul Hoisan.

***

Leonard Ancuța, poet și prozator, autor al romanelor Control și !NFERNUL, lansează cititorilor o nouă provocare: ”Iubirea e amintirea unui viol”, la editura Herg Benet Publishers. Sub masca dură, violentă, a titlului de pe copertă descoperi însă o lume aparte în care se îmbină stări puternice, contagioase, penetrante-, cu sfiala și firavul unor sentimente a căror lumină tremură ca pieptul unei fecioare la vederea iubitului.

Leonard Ancuța privește iubirea de dinăuntrul ei, s-ar putea spune că vede lumea prin ochii iubirii pe care o locuiește – un ghost in the machine care vorbește despre lumea exterioară, despre viață, tocmai știind și filtrînd prin tesătura fină ca puful de pe aripile unui fluture a sufletului său o realitate care de foarte multe ori a fost construită din sentimente antagonice dragostei.

Și așa este: iubirea este pură și vinovată în același timp, iubirea nu are morală, iubirea este și sfîntă și păcătoasă în același timp și ne urmărește cu atîta tărie, cu atîta forță, la fel ca amintirea unui viol:

inima mea e o cutiuţă din lemn de trandafir
se desface în două revarsă melodia aceea pe care am dansat-o neîndemînatec
te-am călcat de multe ori pe picior
acum viaţa ne calcă pe cap moartea ne calcă pe urme
toţi vom ucide cîndva un om cînd îl vom iubi cu adevărat
ne vom înfige în el pînă la plăsele vom locui în trupul lui
asemenea unei muzici într-un violoncel
o simfonie neterminată în durere major
…..
momentul acela în care ne-am cunoscut ne urmăreşte ca amintirea unui viol

Leonard Ancuța ne propune o călătorie în care vom întîlni tot ceea ce iubirea poate face, indiferent că e dragoste pentru părinți, copii sau prieteni, indiferent că este vorba de iubirea pierdută sau cea visată. Vom parcurge o lume populată cu multe personaje, cu muze diferite, de la Monica Bellucci la Jena Jameson, vom traversa stări care ne vor lovi cu aripi de fluture sau cu gheare de animal înjunghiat, vom rîde sau vom suferi în tăcerea unei pietre sau în urletul unei cascade. Poezia se va vărsa în noi tocmai pentru că Leonard Ancuța știe să transforme în emoție tot ceea ce pare firesc sau neobișnuit, cu ușurința unui violonist care pune pe coardele instrumentului său atît respirația pădurii cît și durerea unei bătăi de inimă atunci cînd ești plin de iubire.

Anunțuri
 1. irinna
  Aprilie 29, 2011 la 3:36 pm

  ne vedem p 5 mai! pupici si felicitari!

 2. Ianuarie 12, 2012 la 12:47 pm

  Salut!
  Doresc să lansez un portal literar cât de curând şi mă gândeam să pun la recenzii a doua parte a articolului ăsta. Cu permisiunea ta, desigur. Aştept răspuns. Numai bine!

 3. Februarie 29, 2012 la 2:21 pm

  salut!

  cam târziu (am avut ceva mai mult de lucru la site decât anticipasem), dar găseşti aici linkul http://liternautica.tk/iubirea-e-amintirea-unui-viol-leonard-ancuta-2/. apare şi în prima pagină.

  site-ul îl fac public mâine.

 4. cuvintetacute
  August 16, 2013 la 5:43 am

  titlul ma calca pe nervi pentru ca se refera la drama reala a unora dintre noi ( violul ) si nu poate fi inserat in poezie.

  asta e singura mea revolta in legatura cu ce am citit.

  in rest, poemele tale sunt pe placul multora dintre noi

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: