Prima pagină > arts&roll > Cum se naște un fluture

Cum se naște un fluture

Fluturele parcurge o metamorfoză completă, în patru stadii, de la ou la adult. Nu este nimic kafkian în această metamorfoză. Sau este?

Un fluture este o insectă din ordinul Lepidoptera. Scopul termenului depinde de cît de extins este conceptul de fluture. Adică ne punem întrebarea ce este un fluture? Și ce nu este un fluture? Cît de departe poate merge un fluture?

Cum arată un fluture?

Au talia cuprinsă între 1 mm si 10 cm lungime, iar anvergura aripilor poate ajunge la 30 cm. Fluturii au corpul acoperit cu solzi sau peri, într-o gamă largă de culori. Fluturii pot fi asemuiți celor mai mari pictori.  Creează o imensă paletă de culori intense care pot fi observate și de la 1 km depărtare.  Sunt ființe iubitoare de lumină și căldură, dar nu vă lăsați păcăliți. Fluturilor le place să înșele. Unii au învătat să zboare ca alte insecte pe care inamicii lor nu le mănînca în mod normal. Oamenii de știintă numesc asta imitație. Noi o numim strategie. Fluturii sunt insecte cu sînge rece.

Cum nu arată un fluture?

Fluturii diferă de rudele lor apropiate, moliile. Diferă prin modul în care își țin aripile, prin colorit, prin modul de viață. Fluturașii sunt foarte activi în timpul zilei, în timp ce moliile ies la iveală după apusul soarelui. Fluturii aparțin arborelui evoluţionist al moliilor. Sunt o etapă superioară. Putem spune că dacă moliile pot fi asociate cu întunericul, cu pustiirea, cu nimicirea, atunci fluturii sunt o etapă superioară a acestora. De un fluture ar putea depinde soarta omenirii.

Cu ce se hrănesc fluturii?

Larvele se hrănesc cu vegetație sau cu alte insecte, în funcție de specie, în timp ce insecta adultă, sub formă de fluture, consumă nectarul florilor, fiind pentru unele specii de plante principalul factor de polenizare. Numărul mare al fluturilor influnențează de mii de ani dezvoltarea multor specii de plante și implicit mediul natural. Ei susțin de mii de ani metamorfoza geografică. Acesta este cu adevărat the Butterfly effect. Cu alte cuvinte, fluturele este responsabil pentru suficiente vieți pe această planetă.

Etapele fluturelui

Ca și toate Lepidopterele, fluturii sunt de remarcat pentru ciclul lor de viață neobișnuit, cu un stadiu larvar de omidă, un stadiu inactiv de pupă și o metamorfoză spectaculoasă într-o formă familiară de adult cu aripi colorate. Deoarece cele mai multe specii zboară ziua, atrag de regulă atenția. Diversele modele formate pe aripile colorate și zborul lor extravagant și grațios au făcut ca observarea fluturilor să devină un hobby popular. Un hobby care se poate dovedi destul de periculos uneori. Mai ales că unii fluturi sunt otrăvitori.

1. Fluturii adulți își depun ouăle imediat ce își face apariția un anotimp cald, de obicei primăvara. Sunt însă specii care nu țin cont de reguli. Nu este vorba de anarhie. Anarhia fluturilor este doar o stare mentală a observatorului. Deși se crede că fluturii trăiesc puțin, ca exemplare, originea lor este extrem de veche. Ordinul lor se numără printre cele mai vechi forme de viață de pe pămînt, apariția lor fiind stabilită în cretacic, acum 65 de milioane de ani. Femela caută plante pe care să-şi depună ouăle. Le depune unul cîte unul pe frunzele plantei.  La fel cum ideile noastre ne înmulțesc sau ne pierd. Una cîte una.

2. Cel de-al doilea stadiu de dezvoltare a fluturelui este larva. Numim larva fluturelui omidă. Omida se dezvoltă în ou în aproximativ o săptămînă. Apoi începe să-şi facă loc de ieşire mestecînd o parte din ou. După ce eclozează, omizii îi este foame, şi deseori primul lucru pe care îl mănîncă este chiar coaja oului. Apoi caută frunze verzi şi gustoase. Unele larve se hrănesc si cu insecte. Cu semeni mai mici și mai slabi. În timp ce omida mănîncă şi creşte, pielea ei tare se întinde atît de mult, încît la un moment dat crapă. Acum omida iese din vechea piele purtînd o piele nou-nouţă. E semn că la un moment dat trupul rămîne mic dorințelor.

3. Următorul stadiu în care intră omida este stadiul de crisalidă (sau: pupă, nimfă). Omida caută o ramură potrivită şi se prinde de ea cu un fel de centură de siguranţă din fire de mătase. După aceea începe să năpîrlească pentru ultima oară. Cînd pielea veche cade, apare crisalida. La început, crisalida este moale la exterior, dar curînd se transformă într-o carapace tare, numită cochilie. În interiorul crisalidei are loc o activitate intensă, pe parcurs ce corpul omizii se transformă în fluture. Acest proces durează aproximativ trei săptămîni. La fel și dorințele: se schimbă pe parcurs ce se împlinesc. Apoi, puțin cîte puțin, dispar.

4. Carapacea crisalidei se crapă şi fluturele îşi întinde picioarele şi antenele afară din carapace. De îndată ce picioarele sunt suficient de puternice, fluturele se tîrăşte afară din carapace. Deocamdată corpul lui este moale şi zbîrcit, dar toate organele sunt complet dezvoltate. Soarele îi usucă aripile, şi fluturele le întinde pentru prima dată. Este perioada în care sunt vulnerabili. Multe specii de fluturi prezintă mimetism, asigurîndu-și astfel protecția: coloritul si forma corpului copiază fidel o specie de plantă, o frunză, un cap de șarpe, al unei bufnițe etc., reușind astfel să își asigure camuflajul. Se ascund sau inspiră frică fără nici o rușine. Dar ce idee nu inspiră teamă pînă să o cunoști cu adevărat? Unele specii se folosesc de substanțe toxice pentru a înlătura posibilii prădători. Deși par inofensivi, se dovedește că sînt capabili de orice.  Și de oricine.

Așa ia naștere fluturele negru al morții.

Reclame
 1. Ianuarie 19, 2014 la 6:56 pm

  UAU

  • Ianuarie 19, 2014 la 6:57 pm

   E FOATE MULT!!

   • Ianuarie 19, 2014 la 7:01 pm

    DA CE SA ZIC

  • Ianuarie 19, 2014 la 7:02 pm

   NAI MAI VAZUT INFORMATII??

   • Ianuarie 19, 2014 la 7:03 pm

    BODO

 2. Ianuarie 19, 2014 la 7:01 pm

  DA AM AVUT NEVOIE DE INFORMATII SI CAND AM DAT CU OCHII DE ACEASTA PAGINA M-AM MIRAT SI AM INEBUNIT RAU DE TOT ASA SE INTAMPLA CAND ESTI A 2 SI ITI DA DE SCRIS INFOMATII DE DINOZAURI , FLUTURI , APE etc……

 3. Ianuarie 19, 2014 la 7:04 pm
 4. Anonim
  Noiembrie 15, 2014 la 5:05 pm

  cvsgdftvc cgsd

 5. Anonim
  Ianuarie 23, 2015 la 12:05 pm

  F

 6. Anonim
  Octombrie 7, 2016 la 4:25 pm

  no

 7. Anonim
  Aprilie 4, 2017 la 9:24 pm

  ce

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: