Prima pagină > Uncategorized > Control 2.o – primul fragment

Control 2.o – primul fragment

Cînd mă trezesc dimineața, primul lucru pe care îl realizez este singurătatea. Nu o singurătate apăsătoare, dureroasă, nici măcar una incomodă, ca o haină strîmtă, ori, de ce nu, mult prea largă. Nu. Doar singurătatea, starea aia comodă în care te învelești cînd lumea din jurul tău a devenit plictisitoare și obositoare. O singurătate comfortabilă ca un fotoliu și o măsuță pe care zac în devălmășie sticle și pahare, două scrumiere pline, o farfurie cu resturi de mîncare, un laptop cu tastele strălucitoare de la fina peliculă de grăsime lăsate de degetele grăsoase atunci cînd mănînci și tastezi în același timp și nici o voce care să țipe la tine să-ți impute toate astea. Ăsta e cel mai mișto lucru, liniștea, lipsa aia a vocii care țipă, care îți atrage atenția, care îți fute mojoul exact cînd ți-e lumea mai dragă.

De la o vîrstă singurătatea asta devine tot mai necesară, tot mai iubitoare și mai grijulie, ca o nevastă pururi îndrăgostită de tine. Și pentru că e mereu amabilă cu tine ai grijă de ea și-o iubești și tu, o întreții și-i oferi cele mai frumoase, calde și intime lucruri și secrete ale tale. Tot ceea ce nu îți vine să împărtășești cu nimeni altcineva, pentru că nu merită. Singurătatea merită. Singurătatea îți oferă virginitatea ei în fiecare zi, pentru că e mereu virgină. O începi, termini cu ea, o înșeli din cînd în cînd, nu contează cu cine, și cînd te întorci la ea, o găsești neschimbată, la fel de tînără, la fel de proaspătă, neatinsă de nimeni și de nimic. Pură ca o fecioară.

Poți face orice cu singurătatea ta pentru că nu comentează. Singurul lucru inconvenabil la ea este faptul că, uneori, animalul social din tine își arată colții, că normele sociale te obligă și că, futu-i, îți plac femeile frumoase, îți place să le ai prin preajmă, prin pat. Și de ce să n-o recunoști, îți place jocul, îți plac mecanismele seducției, îți place să-ți umilești singurătatea cu fel și fel de exemplare umane, fie că e vorba de sex, fie că doar pentru discuții interminabile, în locuri cu mult fum și băutură din belșug. Pentru că oricît de mult îți iubești singurătatea, oricît de dragă ți-e independența oferită de ea, ești un tip viciat și dependent de oameni. Ca să bei, ca să te arăți macho, ca să te tăvălești cu tot felul de paparude, ca să îți arăți ție că poți face orice, fără restricții, și că de fapt nimic nu te satisface. Nici singurătatea, nici oamenii. Trebuie s-o recunoști. Ești singur nu pentru că-ți iubești singurătatea, ești singur pentru că nu ești lîngă persoana potrivită. Știi că există, e undeva acolo, hărăzită ție, dar nu faci nimic altceva decît să aștepți. Aștepți ca forțele de coeziune din univers să acționeze în favoarea ta și universul să se contracte și să devină suficient de mic încît să nu mai poți trece nepăsător pe lîngă ea, să nu te mai faci că n-ai observat-o, să nu mai negi prezența ei, nevoia de a fi lîngă cineva de a aparține cuiva. Ei. Trăiești în singurătate pentru că de fapt trăiești în negare. Iar ea e acolo și nu trebuie decît s-o saluți.

Cam așa stau lucrurile. Nu trebuie să te îngrijoreze nimic. Uneori e chiar distractiv, cum a fost ultima oară cînd i-am dat papucii tipei cu care eram. Era trecut de miezul nopții, băusem din belșug, și mă sărutam cu o blondă, chiar pe canapeaua din livingul ei, la nu mai mult de 4-5 ore de cînd mă certasem cu femeia care apăruse ca să-mi pună ordine în singurătatea mea perfectă, proaspătă și virginală. Femeile asta apar și-ți strică filmul cînd încep ușor-ușor să se amestece în lumea ta și, cum place majorității, să mai deretice puțin pe ici-colo, să pună ordine în viața ta. Și uite așa încep să-ți coafeze singurătatea, s-o macheze și s-o pieptene, s-o înțolească și să-i corecteze mersul pînă seamănă leit cu ea, pînă se transformă în ea și vor să-i ia locul. Se transpun în ea, devin una cu ea și într-o dimineață te trezești că ești singur lîngă o femeie pe care n-o mai recunoști, pe care n-o mai iubești și n-o mai dorești, și îți vrei singurătatea înapoi. Ei bine, într-una din zilele astea eram cu o tipesă cu părul nordic și depășisem de mult perioada conversațiilor avansînd către limbajul atingerilor cînd sună telefonul.

 • E iubita ta, îmi spune asta.
 • Păi și ce să-i fac eu?
 • Păi vorbește cu ea.
 • Păi nu cred că e momentul acum, e jenant…
 • E prietena mea cea mai bună, probabil se așteaptă să fii aici, știi, tocmai v-ați certat, v-ați despărțit, e greu…
 • E greu o pulă! Răspunde-i, foarte bine și dacă întreabă de mine, măcar spune-i adevărul. Spune-i că sunt cu tine și ne e foarte bine.
 • A închis. Dar dacă suna iar, să știi că-i răspund și-i spun că ești cu mine.
 • Așa să faci!

Și așa a și făcut. Aia a sunat din nou, după ceva vreme, nimerind cînd fumam țigara de după.

 • Auzi fată, m-am certat cu dobitocul și a plecat. E cumva la tine?
 • Da fată, e aici, fumează o țigară. Mi-a zis că v-ați despățit. E adevărat?
 • Nu știu fată, mie mi-a spus că s-a săturat și se duce la curve!

Cred că am rîs vreo zece minute, atunci. Și a fost una dintre despărțirile alea care nu lasă decît lacrimi de rîs, așa cum ar trebui să fie toate despărțirile. Pentru că atunci cînd te desparți de cineva te desparți de substituta singurătății tale, care, pînă la urmă, e oricum ceva mai bun decît ea și e, în orcie caz, cea mai bună alegere pînă o întîlnești pe Ea, femeia visurilor tale, jumătatea ta perfectă, cea de care nu ai cum să te mai dezlipești fără să te rupi, fără să te sfîșii, fără să mori. Cea de care, dacă s-ar întîmpla să te desparți, să-ți fie rușine că ai mai rămas în viață.

Reclame
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: